donderdag 17 juli 2014


Spirituele intelligentie, wat is dat eigenlijk?


We zijn al langer bekend en vertrouwd met de traditionele intelligentietesten die de denkkracht meten. Inmiddels heeft, in de afgelopen decennia, ook de emotionele intelligentie meer aandacht gekregen op allerlei manieren. Emotionele intelligentie laat de vaardigheid zien waarop we met onze eigen gevoelens en die van anderen om kunnen gaan. Ook hiervoor worden steeds meer testen ontwikkeld om deze vaardigheid te kunnen meten.
Maar nog de rede, noch emoties kunnen een beroep doen op iets wat buiten deze referentiekaders valt. Een derde intelligentie die ook wel spirituele intelligentie wordt genoemd. Deze intelligentie zorgt er bijvoorbeeld voor dat je op zoek gaat naar de diepere zin van je leven, naar betekenis-geving, ook al weet je niet precies waarom. Heb je er geen woorden voor en geen emotie bij. Het is een intelligentie creatieve en innoverende kracht die stimuleert om geconditioneerde grenzen te verleggen en bestaande referentiekaders te veranderen en te herscheppen.

Spirituele intelligentie heeft niet noodzakelijk iets te maken met religie, hoewel een godsdienst wel een specifieke uitdrukkingswijze kan zijn van spirituele intelligentie. Conventionele religie bestaat uit een van buitenaf opgelegde reeks regels en overtuigingen. Een geloof. Een geïnternaliseerde overtuiging die ook zin geeft aan het leven en de handelingen van mensen.

Spirituele intelligentie is een vrij en innerlijk aangeboren vermogen van het menselijk brein en van de psyche. Meer en meer wordt deze spirituele intelligente werking zichtbaar in onze samenleving, alsook mondiaal.
We spreken deze spirituele intelligentie aan om nieuwe wegen te banen, nieuwe uitdrukkingsvormen te vinden voor zingeving, in contact met ons gevoel en ons verstand, echter nu van binnenuit geleid en aangestuurd. Spirituele intelligentie is niet aan bepaalde uiterlijk geaccepteerde waarden of aan een bepaalde cultuur gebonden. Ze gaat eraan vooraf...en wordt aangestuurd door Universele Kosmische Wetten, die voor elk mens en voor alle leven gelden, ongeacht...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten