zaterdag 3 mei 2014

Co-creatie - nieuwe samenwerkingsvormen. Wat kun je doen binnen je eigen invloedssfeer?

Co-creatie – Nieuwe samenwerkingsvormen.
Wat kun je doen binnen je eigen invloedssfeer?

We zijn zo gericht op de zichtbare concrete wereld en op de stroom aan zichtbare (beeld) informatie via de sociale media, dat we steeds meer contact verliezen met de onderliggende processen, datgene wat eraan ten grondslag ligt. Beelden en beeld-vorming worden massaal gemanipuleerd. Dat is alom bekend. We laten deze invloed toe met z'n allen en bewegen mee op de tsunami aan informatie. Hoe houden we koers?

Veel mensen hebben last van stress, onzekerheid, krijgen toenemend het gevoel geleefd te worden, meegezogen in de waan van de dag. Druk, druk druk wordt steeds meer het excuus om diepere verlangens niet hoeven te voelen en zo ook geen verantwoording te hoeven te nemen voor het realiseren van innerlijke doelen. Slachtoffer van de omstandigheden. Stuurloos overgeleverd aan de woeste golf-bewegingen van de informatiestromen en de waan van de dag. Hoe dan koers te houden in het bootje dat vaart op de golven van het leven? En zit je alleen in mijn bootje of vaar je met een team?

Onzekerheid is lastig en moeilijk, voelt kwetsbaar en bloot. We hebben geleerd dat onzekerheid niet goed is en hebben geleerd dit gevoel te maskeren. We laten ons niet kennen. Dit - historische - perspectief verliest steeds meer aan kracht en macht, gelukkig. Maatschappelijk ondernemen en duurzaamheid worden belangrijk en krijgen aandacht. Het staat op de agenda, zoals dat dan zo mooi heet.

Wat valt er nu dan te ontdekken als we vanuit de zichtbare realiteit het spoor terug volgen naar de oorsprong? Hoe verloopt de route van de zichtbare realiteit naar het oorspronkelijke verlangen/ concept/idee/droom?

Co-creatie en nieuwe samenwerkingsvormen komen steeds meer van de grond, mede voorkomend uit de economische crisis en het doordringende besef dat er iets fundamenteels moet veranderen. De gerichtheid op “meer” verandert gaandeweg in een gerichtheid op “anders”. Een nieuw paradigma.

Hoe kunnen we leren tegenslagen om te buigen in kansen? Verlangens om te zetten in een actie-plan? Wat kunnen wij, ieder van ons, doen binnen onze eigen invloedssfeer?
Boeiend om over na te denken en met elkaar over in dialoog te gaan! Het stimuleert Levenskunst en stuurt aan op ontwikkeling van vertrouwen en zelfvertrouwen, op regie nemen ( = scheppingskracht gebruiken) en op samenwerking aangaan vanuit competenties aangestuurd door een gezamenlijke intentie/concept/idee, echter niet langer gefundeerd in ideologie, fanatisme en elkaar bestrijden, maar juist in aanvulling van elkaars competenties. Een gelijk-waardige samenwerking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten