maandag 18 augustus 2014

DOORBRAAK.

Vanuit mijn gevolgde opleidingen o.a. in spirituele psychotherapie, mijn opleiderservaring, levenservaring en werkervaring, wil ik graag inzicht geven in ontwikkelingen die zich steeds duidelijker aandienen, zowel collectief, als individueel. Deze inzichten, zeker wanneer ze persoonlijk herkend worden, bieden een richtingaanwijzer en mogelijk ook een ijkpunt. De (ontwikkelings) route en ervaringen die dit met zich meebrengt, kan ieder alleen zelfstandig (onder) gaan.

Wanneer we de eerste stappen zetten op de ontwikkeling van ego naar essentie, van identificatie met persoonlijke identiteit naar verbinding ervaren met onze ziele-identiteit, is dat spannend en vreemd. 
Nieuwe, andere, ervaringen dienen zich aan die onbekend zijn en daarmee ook onbemind. Je hebt er nog geen woorden voor, kunt het rationeel niet verklaren, terwijl er in je denkwereld en je belevingswereld van alles in beweging is en verandert..... Onzeker en spannend. Ook ervaringen van eenzaamheid en geïsoleerd en onbegrepen voelen dienen zich aan. Door je persoonlijke ontwikkeling, hieraan voorafgaand, voelde je immers zelfvertrouwen. 
Nu lijkt alles te veranderen....

Je kunt het vergelijken met de fysieke puberteit en / of de overgang:) 
Er gebeurt van alles in je fysieke en hormonale systeem waar je geen (wils) controle over hebt. De fysieke werkelijkheid is een objectief referentiekader. De inwerkende natuur-krachten zijn groter dan onze subjectieve verlangens en wensen. Het vormt een objectief ijkpunt.

Via kennis en inzicht kunt je leren om het ontwikkelingsproces, dat zich in jouw binnenwereld afspeelt, te begrijpen. Zo raak je er vertrouwd mee. De toepassing van deze kennis en de inzichten in de dagelijkse realiteit vormt de grootste uitdaging! Je stopt met kennis vergaren en kaartlezen... en gaat werkelijk op weg,: in de beleving en de ervaring.

Je kunt ook, vanuit weerstand tegen deze fysieke objectieve werkelijkheid, vluchten in je subjectieve binnenwereld van verlangens, idealen en wensen, en zo losraken van de fysieke werkelijkheid.

Wanneer je gaat ervaren en leren om te accepteren dat de fysieke, objectieve, werkelijkheid en tijd zijn eigen invloed heeft op het lichaa en de inwonende ziel, ongeacht je persoonlijk opvattingen en verlangens in deze, ga je je ermee verbinden en leer je ermee om te gaan. Ook leer je dat je jouw denk-beelden over deze ervaringen kunt veranderen of bijstellen juist met behulp van jouw emotionele ervaringen, je kennis en je inzicht. Dat vraagt tevens om er zelf betekenis aan te (kunnen leren) geven. Een mogelijke keuze en leerroute. Wat je in ieder geval merkt is dat je deze ontwikkelingen niet kunt tegenhouden. De inwerkende krachten zijn te groot.

Het ziels-bewustzijn heeft eveneens een objectieve werkelijkheid. 
Dat wil zeggen een werkzame werkelijkheid, onafhankelijk van onze persoonlijke subjectieve opvattingen en meningen.

Tijdens de overgang van persoonlijk bewustzijn naar zielsbewustzijn kun je onrust en innerlijke druk ervaren. Soms ook angst of paniek omdat je geen controle hebt en ook geen verklaring die je zekerheid kan bieden. 

Het is echter een natuurlijke en organische manier van de ziel om, via het lichaam en met behulp van de fysieke werkelijkheid, een nieuwe ontwikkeling te stimuleren, soms ook te " forceren". Een doorbraak.
Je kunt het vergelijken met de groeikracht van de Lente die altijd weer zichtbaar wordt, ongeacht...

De bedoeling van deze “ doorbraak” is vooral om de focus van je aandacht te verleggen, door je te openen voor inzichten, gedachten, ervaringen, die je niet langer kunt negeren.
Je wordt aangespoord, uitgedaagd om deze nieuwe ontwikkeling toe te laten en betekenis te geven aan je levensloop. Het is een nieuwe ontwikkelingsfase die je altijd zal stimuleren het beste in jezelf omhoog te laten komen, je ziels-kwaliteiten en aanwezige talenten te ontplooien en te ontwikkelen.

Het intuïtieve zielsbewustzijn dient zich o.a. aan via flitsen van inzicht, het zien van grotere verbanden en betekenissen alsook via ervaringen van eenheid, verbondenheid en compassie.
Het "maakt" je niet speciaal of bijzonder. 
Het nodigt je wel uit de in jou aanwezige diepere waarden betekenis te geven in jouw levenstijd en levensloop én je tegelijkertijd je te verhouden tot de fysieke, objectieve realiteit.

Wanneer de innerlijke ontwikkeling (ziel) en de uiterlijke ontwikkeling ((persoonlijkheid) dan gaan samenvallen, elkaar wederzijds beïnvloeden, verandert je perspectief op het leven. 
Een omslag.

Niet omdat iemand anders dat zegt, of van je eist, verlangt........ maar omdat het in jezelf, met jezelf, en door jezelf, gebeurt en verandert!
En boeiend avontuur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten