zondag 24 augustus 2014

Wie of wat bepaalt ons gedrag, ons handelen en onze communicatie?

Emoties hebben een signaalfunctie, zoals hieronder in een ander stukje uitgebreider beschreven. We leven in een tijd waarin het lijkt alsof emoties alles mogen bepalen en ons collectief aansturen.
Gezien in het licht van evolutionaire ontwikkelingen is de collectieve biologische reactie van het lichaam op gevaarlijke en bedreigende situaties geƫvolueerd.
Dat wordt ook aangetoond in de vele hersenonderzoeken naar o.a het reptielen-brein en de amygdala. Toch reageren wij als collectief nog vaak onbeheerst en emotioneel op prikkels van bedreiging en gevaar.
Kijkend naar de enorme aandacht die emoties in deze tijd opeisen,
en krijgen, lijkt het wel alsof we onze ratio en ons vermogen om te denken en te reflecteren op situaties en emoties, niet (meer) gebruiken. We worden kennelijk vooral door emoties aangestuurd. De media spelen hierin ook een grote rol.
Kijkend naar deze ontwikkelingen vanuit een groter (evolutionair) perspectief, verbonden met spirituele intelligentie, kan dit beschouwd worden als een ontwikkelingsfase ( net als de puberteit bv). Een fase waarin we, collectief en individueel, uitgedaagd worden om te verzelfstandigen. Een fase waarin we, via de ontwikkeling van een stabiele emotionele identiteit verbonden met Emotionele Intelligentie, doordringen tot een diepere (subtielere) motivatie, verbonden met gevoelens van compassie, saamhorigheid, wederzijdse betrokkenheid en inspiratie. Doordringen tot de aanwezigheid en de invloed van Spirituele Intelligentie.
Deze gevoelens zijn onderdeel van een andere werkelijkheid, een ander bewustzijnsperspectief, gebaseerd op wederzijdse betrokkenheid en respect voor elkaar. Op acceptatie van verschillen.
Op samen-leven vanuit het bewustzijn van hart.
Vanuit de beleving van deze gevoelens vraagt dit vervolgens van ons om opnieuw het denkvermogen in te schakeling als leidende structuur, echter nu vanuit een ander draagvlak ( hart). Een ander perspectief, vanuit een andere motiverende beweging.
M.i. is dit een paradigma-verschuiving, als menselijke ontwikkelingsfase, waar we ons zowel individueel als collectief, middenin bevinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten